FŐ tartalom

Jelenleg a technológiák és az egyéb védelmi, megelőzés szerepet betöltő eszközök skálája nem túl széles. Természetesen vannak már jól bevált és ismert módszerek, eszközök az állatok védelmében. Ugyanakkor valamiért mégsem igazán az elterjedt és természetesnek vélt dolgok közé lehet még sorolni ezt a témát. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy tíz emberből talán kettő az, akit foglalkoztatott már ez a kérdés, illetve tett is azért, hogy növelje az adott esetben veszélyhelyzetbe került állat túlélési esélyeit. Ha jobban belegondolunk és előrelátóan gondolkodunk, akkor ez a képlet nagyon egyszerű és hasznos mindenki számára.
Vegyünk egy –sajnos- hétköznapi esetet: Lakott területen haladunk autónkkal, egy kutya keveredik az forgalmas út közelébe. Mivel az ösztönei elsősorban egyéb állattársaira és számára még sok minden hasznos dologra van kifinomulva, így az közeledő autó veszélyét Ő nem látja, érzékeli, illetve csak mikor már késő. Nyílván itt jönne az, hogy az első és legfontosabb közrejátszó tényező az ember. Hiszen Ő az aki ott van amikor megszerzi azt az állatot, Ő az aki ettől a pillanattól felelősséget kell, hogy vállaljon érte és megteremtse mindazon feltételeket, hogy az élőlény ami a környezetében van, családtagként, kedvencként, biztonságban, jóllétben, szeretetben élje meg a napjait. DE, mivel minden agyban dől el és agyban sokan még nem jutottak el oda, hogy a kutyájuk, cicájuk, stb. ugyan olyan érző lény mint az ember, így elengedhetetlen szerepet töltenek be a technológiai eszközök.
De, hogy visszatérjünk a gondolatmenethez. Miért is hasznos mindkét szereplő számára a megelőzés és védelem? Egy közepes testű kutya elütésének a túlélési esélyei 50Km/óránál, illetve ettől nagyobb sebességnél elég csekély. Ugyanakkor a autónkban egy ilyen ütközés akár komoly kárt is okozhat amit senki nem fog megtéríteni. Ha viszont előrelátóak voltunk és már felszereltük autónkat valamilyen riasztó eszközzel -amit néhány száz, illetve néhány ezer Ft-ért már megtehetünk- megmentettük az állat életét és megkíméltük magunkat a rossz érzéstől és némi pluszköltségtől. Ezért gondoljuk azt, hogy mindenki számára hasznos ha foglalkozik az állatvédelem kérdéssel, de ha még tesz is érte…?

Bemutatunk néhány elérhető és megvalósítható védelmet az állatok és magunk védelmében.

A legegyszerűbb állat és vadvédelmi riasztó eszköz, mely néhány száz forintért beszerezhető a kiskereskedelemben:

Így működik:Elhelyezési lehetőség:

Önálló vagy a gépjármű elektromos rendszerére köthető elektronikus riasztók. Ezek már néhány ezer forintba kerülnek.

ultrahangos kisállat riasztó

Egyéb megóvó szerepet betöltő eszközök:

Kerítés. Talán a legegyszerűbb és leghumánusabb megoldás.

Ez csupán némi segítség és gondolatébresztő azok számára, akik élőlényként tekintenek az állatokra!

EZT NE!!